05 mei 2017

Zelf een Cat5E of Cat6 thuisnetwerk aanleggen

 

Veel mensen willen overstappen van CAT5e naar CAT6 of gelijk in de nieuwe woning of bedrijfspand een CAT6 netwerk aanleggen.
Dit kan simpel door door een soepele / stranded patchkabel te trekken met aan beide uiteinde een rj45 connector en deze direct aan te sluiten op uw apparatuur.
Mooier is het om te kiezen voor stugge kabel in combinatie met wandcontactdozen inbouw of opbouw en een patchpaneel.
Deze wandcontactdozen zijn voorzien van een LSA strook zoals hier onder afgebeeld. (gebruik binnen Europa altijd de B standaard voor de juiste aansluiting)

Deze LSA stroken kunt u alleen gebruiken in combinatie met stugge / solid netwerkkabel! Let u op dat u altijd gebruik maakt van netwerkkabel die volledig gemaakt is van koper anders haalt u niet de juiste snelheden. Om de netwerkkabel hierop te monteren heeft u de punchdowntool nodig. Voorbeeldfoto's van hoe te monteren staan bij deze tool afgebeeld.

De meest gemaakte fout is dat men aan de andere kant van de stugge oftewel solid netwerkkabel connectoren gaat plaatsen. Deze bestaan wel voor stugge netwerkkabel, maar daar heeft u dus speciale connectoren voor nodig.  Ja er zijn ook mensen die zeggen "ik zet altijd gewone rj45 connectors aan stugge kabel en dat werkt prima". Dat lijkt inderdaad prima te werken omdat er gewoon signaal is, echter als je de kabel doormeet zal je zien dat er veel capaciteit verloren gaat op deze manier en dat is natuurlijk zonde. Dus liever een patchpaneel met LSA stroken gebruiken en als het echt niet anders kan, de speciale stugge connectoren.
Een 10 inch / desktop patchpaneel of 19 inch patchpaneel bevat LSA stroken. Op deze LSA stroken kan u de netwerkkabel snel en goed monteren zonder verlies van snelheid.
Vervolgens neemt u korte kant en klare patchkabeltjes om de poortjes aan te sluiten op een gigabit switch. Vergeet u niet om iets langere kant en klare patchkabels te bestellen voor naar de Gigabit netwerkkaart op de PC / laptop / printer naar wandcontactdoos. Als het slechts om 1 of 2 kabels gaat kunt u uiteraard ook een wandcontactdoos plaatsen ipv een patchpanel.
In onderstaand schema ziet u hoe uw netwerk er dan uitziet.





Voorbeeldlijstje voor een CAT6 thuisnetwerk
LET OP! Sommige winkels bieden goedkope patchkabel aan waarvan de kern aluminium is (CCA). Deze patchkabels zijn van veel mindere kwaliteit en meestal wordt dit er niet bijvermeld!
Meer informatie

UTP CAT6 netwerk kabel stug per 1 meter
UTP CAT6 netwerk kabel stug 100 meter
UTP CAT6 netwerk kabel stug 305 meter

CAT6 kant en klare patchkabels
DN-8007C1 Gigabit N-Way Switch 5 poorts Desktop model
DN-8006C Digitus Gigabit N-Way Switch 8 poorten Desktop model

Gigabit netwerkkaarten
Indien u het heel netjes weg gewerkt wil hebben we ook 10 inch patchkastjes met alle bij behorende accesoires maar ook de grotere 19 inch patchkasten hebben we standaard op voorraad.

20 april 2017

Hoe maak je zelf een patchkabel?

Zelf netwerk kabels maken
1. Gewone (straight) netwerkkabels.
Deze gebruiken we om een PC aan een hub, switch of router te koppelen aan de betreffende LAN aansluiting van een dergelijk apparaat. De andere kant wordt gewoon in de netwerkkaart van de PC gestoken.
Dit is een 1 op 1 verbinding.
2. Crossed netwerkkabels.
Deze kabels gebruiken we om een PC direct aan een andere PC te hangen, of om van een switch (of router of hub) een uplink te maken naar een andere switch (of router of hub).
Meestal echter om een PC direct aan een andere PC te koppelen, voor het ad-hoc koppelen van 2 PC's. Dus van netwerkkaart naar netwerkkaart zonder tussenkomst van een hub, switch of router.
Dit is een verbinding waarbij de zend en ontvangst signalen gewisseld worden.
Voorbeeldje van de juiste kabel bij de juiste verbinding:

Gereedschap en materiaal
Voor het maken van een patchkabel heb je nodig:
- UTP knijptang (geschikt voor RJ45 stekkers) meer info- UTP stekkertjes (van het type RJ45) meer info
- CAT-5e of cat6 soepele kabel
- Kabelstripper (optioneel) meer info
Wat is het verschil tussen soepele en stugge kabel?
Stugge kabel bevat 1 harde koperkern en soepele kabel bevat losse in elkaar gedraaie koperdraadjes.
Stugge kabel gebruiken we voor wandkontactdozen en patchpanels. Soepel is enkel te gebruiken om rj 45 connectors op te zetten.

De UTP knijptang is een speciale tang voor het samenknijpen van een UTP stekkertje. Dergelijke stekkers zijn niet echt duur en maar 1x te gebruiken!
Hoe maken we een straight kabel?
Stap 1:

Eerst beginnen we met het strippen van de kabel,doe dit voorzichtig zodat er geen adertjes beschadigen want dan kan het gebeuren dat je kabel niets doet,of je krijgt data verlies.
Strippen betreft in dit geval alleen maar het verwijderen van de buitenmantel van de kabel. Ga dus niet de individuele aders strippen!
Het eenvoudigste doe je dit met de Kabelstripper voor twisted pair kabel
door voorzichtig een centimeter of 3 van het einde van de kabel, een fijne snede in de mantel te maken.
Leg de aders in dezelfde volgorde als hieronder staat aangegeven.Dit schema geldt voor beide uiteinden.
Houdt de kabels vervolgens naast elkaar en knip met de schaar alle aders in 1x op dezelfde lengte.


Stap 2:

Nu gaan we de RJ45 connector er over zetten.

Let op:
- Zorg er wel voor dat het lipje van de connector naar achter wijst. (Zoals op het plaatje staat aangegeven)
- Houdt de aders NAAST elkaar
- Kijk door het doorzichtige deel van de stekker en controleer dat alle aders geheel tot het einde van de stekker zit.

Tip: zorg ervoor dat de ommanteling van de kabel ook in de stekker gaat, en wel minimaal tot de hoogte waar de inkeping zit welke straks aangedrukt gaat worden. Hierdoor krijgt de kabel een soort trek-ontlasting.

Stap 3:

Nu kunnen we de kabel gaan knijpen (krimpen).
Tip: Controleer nogmaals de volgorde van de ader-kleuren, en zorg ervoor dat de aders zo ver mogelijk in de stekker zit.
Bij het knijpen van de kabel, kan het nodig zijn de tang twee keer (of meer) goed stevig in te knijpen, zodat de contacten ook goed gemaakt worden en de stekker stevig bevestigd is.
Herhaal deze stappen voor beide uiteinden en de gewone UTP kabel is klaar.



Hoe maken we een crossed kabel?
Een crossed kabel maken gaat op dezelfde manier in z'n werk.
Stap 1:
Voor het ene uiteinde, pas je de stappen toe zoals hierboven beschreven staat voor de gewone UTP kabel.
Let op: dus voor slechts 1 van de beide uiteinden!
Stap 2:
Wil je een crossover kabel gaan maken, dan moet je aan het andere uiteinde van de kabel, de stekker anders aansluiten.
De volgorde van de aders staat hieronder:

LET OP: DIT GELDT VOOR 1 UITEINDE! HET ANDERE UITEINDE MOET DUS GEKNEPEN WORDEN NET ALS BIJ EEN STRAIGHT KABEL.
Stap 3:

De stappen voor het knijpen van de kabel gebeurt nu op dezelfde manier als bij een gewone kabel, echter de kleur volgorde van de aders is anders. Let hier goed op!
Zorg er wel voor dat het lipje van de connector naar achter wijst. (Zoals op het plaatje staat aangegeven)
Nu kunnen we de kabels gaan knijpen (krimpen) controleer wel eerst even de kleuren.

Voor de juiste kabels, gereedschap en RJ45 connectoren kijkt u op onze website: https://netwerkproducten.com/webshop/netwerkkabels-c-166.html

LET OP! Sommige winkels bieden goedkope UTP kabel aan waarvan de kern aluminium is (CCA). Deze patchkabels zijn van veel mindere kwaliteit en meestal wordt dit er niet bijvermeld! Meer informatie

07 maart 2016

Uitleg verschil tussen soepele en stugge netwerkkabels

Beste lezer,

Regelmatig ontvangen wij de vraag wat nou precies het verschil is tussen de soepele en stugge netwerkkabels.
Velen geloven dat dit alleen te maken heeft met de buigbaarheid van de kabel, maar daar heeft het vandaag de dag vrijwel niets meer mee te maken.

De voorganger van CAT5e, de CAT5 kabel, had een duidelijk voelbaar verschil tussen de patch- en installatiekabel. De patchkabel was een stuk flexibeler, waardoor deze in de volksmond "soepel" is gaan heten. De installatiekabel kreeg om dezelfde reden de naam "stug".
Tegenwoordig, nu er CAT6 of hoger beschikbaar is, zijn beide kabels vrijwel even buigzaam.

Het verschil tussen de soepele kabel (patchkabel) en de stugge kabel (installatiekabel) zit hem in de kernen. Beide kabels hebben 8 aderen die het netwerksignaal vervoeren. Bij de patchkabel bestaan deze 8 kernen afzonderlijk uit vele dunne koperdraden, terwijl installatiekabels uit 8 massieve koperdraden bestaan.

Om deze reden is patchkabel alleen geschikt voor gebruik met connectoren. In connectoren zitten 8 koperen mesjes, welke makkelijk tussen de vele dunne koperdraadjes kunnen worden gedrukt. Massieve koperkernen zijn te hard, waardoor de mesjes hooguit tegen de kern kunnen aanbotsen, en zodoende net wel of net geen signaal kunnen vervoeren. Dit veroorzaakt gegarandeerd signaalverlies.

Installatiekabels zijn alleen geschikt voor het monteren op LSA stroken, welke u kunt vinden in bijvoorbeeld wandcontactdozen en patchpanelen.
LSA stroken bevatten koperen klemmen, die stevig om de kernen geklemd worden. Zou u hier een patchkabel voor gebruiken, is de kans groot dat u de kabel doorknipt in plaats van vastzet, waardoor u gegarandeerd kwaliteitsverlies krijgt.

Kortom: gebruik altijd de juiste kabel voor de juiste klus. Een connector aan de ene kant en een wandcontactdoos aan de andere kant is in geen geval mogelijk. Neem in deze situaties altijd een installatiekabel en plaats aan beide kanten een wandcontactdoos / patchpaneel, zodat u met een standaard patchkabel alsnog een kabel met een stekkertje aan het einde overhoudt.


Netwerkkabels: https://netwerkproducten.com/webshop/netwerkkabels-c-166.html
Wandcontactdozen: https://netwerkproducten.com/webshop/wandcontactdozen-c-20.html
Patchpanelen: https://netwerkproducten.com/webshop/patch-panels-c-120.html

29 februari 2016

Uitleg goedkope UTP kabels en patchkabels


Sommige (web)winkels bieden momenteel hele goedkope patchkabels aan die zijn gemaakt van aluminium (CCA) met een dun laagje koper of staal (CCS) met een dun laagje koper. Deze patchkabels zijn goedkoop en van veel mindere kwaliteit dan koperkabels. In de meeste gevallen wordt dit er niet bij vermeld!

Het vervelende is dat met deze cat5e of cat6 patchkabels je geen gigabit snelheden over lengtes langer dan een paar meter gehaald kunnen worden. De oorzaak zit hem in het feit dat niet alle aders geheel van koper gemaakt zijn.
De staalkabel of aluminium kabels worden door een bad van koper gehaald waardoor en slechts een dunne laagkoper aanwezig is op de kabel.

Dit type kabel wordt over het algemeen gebruikt voor tijdelijke oplossingen zoals nood schoolgebouwen, beurzen, bouwplaatsen etc. etc. De kabel mag dan niet al te duur zijn omdat dit meestal om een tijdelijke korte oplossing gaat. Wij verkopen voor dit soort situaties alleen CCA kabel stug op rollen van 100 meter en 305 meter en daar staat nadrukkelijk bij vermeld dat het CCA is. Bij alle andere patchkabels en installatie kabels die wij verkopen staat altijd vermeld 100% koper.

Kabeltest
Bij deze test hebben we gebruik gemaakt van een CCA kabel en een volledig koperen kabel van 30 meter CAT6 SFTP.
De kabeltester die we hier voor gebruikt hebben is de Fluke CableIQ Qualification Tester.
In onderstaande test kunt u zien dat de bovenste kabel CCA niet door de test heen komt en zelfs geen 10 MB haalt. Met deze kabel kan je telefoneren en meer niet.
De onderste kabel is een Digitus kabel uit ons eigen assortiment en zoals u ziet is deze goed en voldoet ook aan de Gigabit standaarden.



kabeltest cca

Zelf testen of u een CCA kabel heeft gekocht?



CCA staat voor Copper Clad Aluminium

Nadelen:
  • Flexibiliteit op lange termijn neemt af
  • Grotere kans op breuken
  • De demping is ongeveer 40% hoger dan bij gebruik van koper
  • DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is ongeveer 40% hoger dan bij koper
  • Kabel werkt niet goed bij langere lengtes
  • De kabel kan lagere treksterktes aan
  • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaarden
Voordeel: Prijs

CCS staat voor Copper Clad Steel

Nadelen:
  • Flexibiliteit op lange termijn neemt af
  • Grote kans op breuk
  • Demping is ongeveer 60% - 75% hoger dan bij gebruik van koper
  • DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is ongeveer 60% - 75% hoger dan bij koper
  • Kabel werkt niet bij langere lengtes
  • De kabel kan hogere treksterktes aan, maar is veel minder flexibel
  • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1
Voordeel: Prijs

Voor zakelijk en thuisgebruik adviseren wij om altijd gebruik te maken van koperen patchkabels en installatiekabels. Het is gewoon de beste keuze, koper geleidt het beste. Deze 100% koperen patchkabels kunt vinden op onze website via onderstaande link.

https://netwerkproducten.com/webshop/netwerkkabels-c-166.html

Ook hebben wij een uitleg pagina gemaakt waar elk type kabel omschreven wordt.

https://netwerkproducten.com/soorten-netwerkkabel.html

25 februari 2016

Veel mensen willen overstappen van CAT5e naar CAT6 of gelijk in de nieuwe woning of bedrijfspand een CAT6 netwerk aanleggen.
Dit kan simpel door door een soepele / stranded patchkabel te trekken met aan beide uiteinde een rj45 connector en deze direct aan te sluiten op uw apparatuur.
Mooier is het om te kiezen voor stugge kabel in combinatie met wandcontactdozen inbouw of opbouw en een patchpaneel.
Deze wandcontactdozen zijn voorzien van een LSA strook zoals hier onder afgebeeld. (gebruik binnen Europa altijd de B standaard voor de juiste aansluiting)

Deze LSA stroken kunt u alleen gebruiken in combinatie met stugge / solid netwerkkabel! Let u op dat u altijd gebruik maakt van netwerkkabel die volledig gemaakt is van koper anders haalt u niet de juiste snelheden. Om de netwerkkabel hierop te monteren heeft u de punchdowntool nodig. Voorbeeldfoto's van hoe te monteren staan bij deze tool afgebeeld.

De meest gemaakte fout is dat men aan de andere kant van de stugge oftewel solid netwerkkabel connectoren gaat plaatsen. Deze bestaan wel voor stugge netwerkkabel, maar daar heeft u dus speciale connectoren voor nodig.  Ja er zijn ook mensen die zeggen "ik zet altijd gewone rj45 connectors aan stugge kabel en dat werkt prima". Dat lijkt inderdaad prima te werken omdat er gewoon signaal is, echter als je de kabel doormeet zal je zien dat er veel capaciteit verloren gaat op deze manier en dat is natuurlijk zonde. Dus liever een patchpaneel met LSA stroken gebruiken en als het echt niet anders kan, de speciale stugge connectoren.
Een 10 inch / desktop patchpaneel of 19 inch patchpaneel bevat LSA stroken. Op deze LSA stroken kan u de netwerkkabel snel en goed monteren zonder verlies van snelheid.
Vervolgens neemt u korte kant en klare patchkabeltjes om de poortjes aan te sluiten op een gigabit switch. Vergeet u niet om iets langere kant en klare patchkabels te bestellen voor naar de Gigabit netwerkkaart op de PC / laptop / printer naar wandcontactdoos. Als het slechts om 1 of 2 kabels gaat kunt u uiteraard ook een wandcontactdoos plaatsen ipv een patchpanel.
In onderstaand schema ziet u hoe uw netwerk er dan uitziet.





Voorbeeldlijstje voor een CAT6 thuisnetwerk
LET OP! Sommige winkels bieden goedkope patchkabel aan waarvan de kern aluminium is (CCA). Deze patchkabels zijn van veel mindere kwaliteit en meestal wordt dit er niet bijvermeld!
Meer informatie

UTP CAT6 netwerk kabel stug per 1 meter
UTP CAT6 netwerk kabel stug 100 meter
UTP CAT6 netwerk kabel stug 305 meter

CAT6 kant en klare patchkabels
DN-8007C1 Gigabit N-Way Switch 5 poorts Desktop model
DN-8006C Digitus Gigabit N-Way Switch 8 poorten Desktop model

Gigabit netwerkkaarten
Indien u het heel netjes weg gewerkt wil hebben we ook 10 inch patchkastjes met alle bij behorende accesoires maar ook de grotere 19 inch patchkasten hebben we standaard op voorraad.

28 januari 2016

Hartelijk welkom op onze nieuwe blogpagina!

Wij zijn blij om u via deze weg uitleg te geven over onze producten,  schrijven wij diverse (korte) handleidingen en houden wij u op de hoogte van interessante aanbiedingen.
Kom dus regelmatig even bij ons kijken!

Laten we ons eerst even aan u voorstellen. Netwerkproducten.com is een handelsnaam van Mp2 Netwerkproducten bv.
Wij zijn sinds 1996 importeur/distributeur van serverkasten, patchkasten,  computer-kabels, -accessoires en netwerkcomponenten. Wij leveren via onze vernieuwde webshop www.netwerkproducten.com diverse materialen voor het aanleggen van een nieuw bedrijfsnetwerk of thuisnetwerk.
In ons uitgebreide assortiment bieden wij o.a. serverkasten en patchkasten. Wij kunnen binnen enkele dagen deze bij u laten afleveren in diverse afmetingen en kleuren. Patchkasten en serverkasten worden binnen Nederland boven de 100 euro GRATIS bezorgd.

Met vriendelijke groet,
MP2 Netwerkproducten bv
036-522 2820

03 oktober 2012

Uitleg goedkope UTP kabels en patchkabels




Sommige (web)winkels bieden op het moment hele goedkope patchkabels aan die zijn gemaakt van aluminium (CCA) met een dun laagje koper of staal (CCS) met een dun laagje koper. Deze patchkabels zijn goedkoop en van veel mindere kwaliteit dan koperkabels. In de meeste gevallen wordt dit er niet bij vermeld!

Het vervelende is dat met deze cat5e of cat6 patchkabels je geen gigabit snelheden over lengtes langer dan een paar meter gehaald kunnen worden. De oorzaak zit hem in het feit dat niet alle aders geheel van koper gemaakt zijn.
De staalkabel of aluminium kabels worden door een bad van koper gehaald waardoor en slechts een dunne laagkoper aanwezig is op de kabel.

Dit type kabel wordt over het algemeen gebruikt voor tijdelijke oplossingen zoals nood schoolgebouwen, beurzen, bouwplaatsen etc. etc. De kabel mag dan niet al te duur zijn omdat dit meestal om een tijdelijke korte oplossing gaat. Wij verkopen voor dit soort situaties alleen CCA kabel stug op rollen van 100 meter en 305 meter en daar staat nadrukkelijk bij vermeld dat het CCA is. Bij alle andere patchkabels en installatie kabels die wij verkopen staat altijd vermeld 100% koper.

Kabeltest
Bij deze test hebben we gebruik gemaakt van een CCA kabel en een volledig koperen kabel van 30 meter CAT6 SFTP.
De kabeltester die we hier voor gebruikt hebben is de Fluke CableIQ Qualification Tester.
In onderstaande test kunt u zien dat de bovenste kabel CCA niet door de test heen komt en zelfs geen 10 MB haalt. Met deze kabel kan je telefoneren en meer niet.
De onderste kabel is een Digitus kabel uit ons eigen assortiment en zoals u ziet is deze goed en voldoet ook aan de Gigabit standaarden.



kabeltest cca

Zelf testen of u een CCA kabel heeft gekocht?



CCA staat voor Copper Clad Aluminium

Nadelen:
  • Flexibiliteit op lange termijn neemt af
  • Grotere kans op breuken
  • De demping is ongeveer 40% hoger dan bij gebruik van koper
  • DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is ongeveer 40% hoger dan bij koper
  • Kabel werkt niet goed bij langere lengtes
  • De kabel kan lagere treksterktes aan
  • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaarden
Voordeel: Prijs

CCS staat voor Copper Clad Steel

Nadelen:
  • Flexibiliteit op lange termijn neemt af
  • Grote kans op breuk
  • Demping is ongeveer 60% - 75% hoger dan bij gebruik van koper
  • DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is ongeveer 60% - 75% hoger dan bij koper
  • Kabel werkt niet bij langere lengtes
  • De kabel kan hogere treksterktes aan, maar is veel minder flexibel
  • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1
Voordeel: Prijs

Voor zakelijk en thuisgebruik adviseren wij om altijd gebruik te maken van koperen patchkabels en installatiekabels. Het is gewoon de beste keuze, koper geleidt het beste. Deze 100% koperen patchkabels kunt vinden op onze website via onderstaande link.

https://netwerkproducten.com/webshop/netwerkkabels-c-166.html

Ook hebben wij een uitleg pagina gemaakt waar elk type kabel omschreven wordt.

https://netwerkproducten.com/soorten-netwerkkabel.html